Ακατάσχετος Λογαριασμός Επιχειρήσεων

Του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία του Φίλιππου Ζήρα (δικηγόρος της Artion A.E.)

Στα πρόσφατα άρθρα μας «Πάταξη φοροδιαφυγής με χρήση πλαστικού χρήματος» και «Κατάσχεση κοινού λογαριασμού βάσει του ΚΕΔΕ» αναφερθήκαμε στην χρησιμότητα των ακατάσχετων λογαριασμών για όλους και όχι μόνο για μισθωτούς-συνταξιούχους. Δεν μπορούμε να πούμε πως αισθανόμαστε την οποιαδήποτε δικαίωση αλλά εδώ που έχουμε φτάσει το γνωμικό «κάλιο αργά παρά ποτέ» κολλάει γάντι.

Πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε πως το Υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση ενός ακατάσχετου ορίου για έναν λογαριασμό ανά επιχείρηση, στα πρότυπα του ακατάσχετου που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αν και αρκετά καθυστερημένα, είναι θετικό που κατόπιν πιέσεων των επιχειρηματικών φορέων ένα τέτοιο μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί ουσιαστικά σε όλο το φάσμα της οικονομίας μας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί μια επιχείρηση η οποία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και έχει συναλλαγές, να διατηρεί ένα ελάχιστο κεφάλαιο με βάση το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιες αγορές ή να ανταπεξέλθει σε ορισμένες έστω από τις υποχρεώσεις τις.

Έως σήμερα και λόγω των capital controls, όσες επιχειρήσεις ήταν εκτεθειμένες σε ληξιπρόθεσμες οφειλές κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή με μία κατάσχεση (ή περισσότερες) να βρεθούν δίχως κεφάλαιο κίνησης, φαινόμενο το οποίο αλυσιδωτά οδηγούσε σε μη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς άλλους ιδιώτες ή και το δημόσιο και συνακόλουθα στην παύση των δραστηριοτήτων της. Θα αναρωτηθεί κανείς, πώς είναι δυνατόν ένα τόσο πρόδηλα αναγκαίο μέτρο δεν θεσπίστηκε όλον αυτόν τον καιρό του οικονομικού καθοδικού σπιράλ που βιώνουμε. Η απάντηση μας διαφεύγει.

Πλέον με τη διεύρυνση της χρήσης των συστημάτων POS, όπως αποκαλύπτουν και οι επίσημες στατιστικές, και εφόσον ο επιχειρηματίας συνδέσει το μηχάνημα αυτό με τον ακατάσχετο λογαριασμό του, θα μπορεί να αισθανθεί πως έχει μια ελάχιστη εξασφάλιση για τις εισροές και εκροές της επιχείρησής του.

Κατά τη γνώμη μας, εφόσον τελικά το Υπουργείο προχωρήσει στη θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού, θα πρέπει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στο ύψος αυτού, δηλαδή θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να είναι μια μικρή ανάσα ανακούφισης για όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Κάθε επιχείρηση δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς, με διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς τζίρους. Ενώ ένα ακατάσχετο 5.000 ευρώ μπορεί να φαίνεται επαρκές για μια ατομική επιχείρηση μικρού βεληνεκούς, δεν ισχύει το ίδιο για μία βιοτεχνία με 10 άτομα υπαλληλικό προσωπικό. Έτσι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως:

 • Μηνιαίες δαπάνες με βάση τις υποβαλλόμενες τριμηνιαίες καταστάσεις τουλάχιστον των τελευταίων δύο ετών (θέσπιση κλιμάκων)
 • Αριθμός υπαλλήλων/μισθοδοσία (εάν υπάρχει)
 • Ρυθμίσεις οι οποίες έχουν γίνει με πιστωτές και οι οποίες τηρούνται

Είμαστε βέβαιοι πως εάν τελικά το μέτρο αυτό πραγματοποιηθεί θα έχει έναν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Φυσικά θα υπάρξουν όπως πάντα και τα παρατράγουδα, αφού κάποιοι δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν στους επωφελούμενους, ενώ για κάποιους άλλους το ακατάσχετο όριο που θα τους αναλογεί δεν θα τους καλύπτει. Αναμένουμε πιθανότατα εξελίξεις στον τομέα αυτό μαζί με το επερχόμενο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

image_print
2016-03-03T00:38:18+00:00 Δημοσιεύθηκε: 03/03/2016|Αρθρογραφία|

Παροχή συγκατάθεσης στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του

Γενικού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών Δεδομένων

(σύμφωνα με το άρθρο 7 και τις αιτιολογικές σκέψεις 32, 33, 42, 43 του GDPR)


 1. Η ARTION AE, εταιρεία παροχής φοροτεχνικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό  την ολοκληρωμένη στήριξη των σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών, και έδρα το Μαρούσι,ζητά τη συγκατάθεσή σας για την καταγραφή και αρχειοθέτηση των παρακάτω στοιχείων:

  • Όνομα
  • e-mail
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας
  • Στοιχεία εταιρίας (Τίτλος και αντικείμενο δραστηριότητας)
  • Ιδιότητα - θέση εργασίας σας

 2. Οι παραπάνω πληροφορίες, δίνονται ελεύθερα από εσάς και θα επεξεργαστούν με σκοπό να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό για οικονομικά-τραπεζικά-φορολογικά θέματα και αλλαγές καθώς και μελέτες και αρθρογραφία σχετική με τα παραπάνω θέματα από συνεργάτες του ομίλου ΑΡΤΙΟΝ.

 3. Οι πληροφορίες αυτές θα τηρηθούν για περίοδο 24 μηνών και δεν θα γνωστοποιηθούν σε άλλους αποδέκτες πέραν των εταιριών του Ομίλου μας.

 4. Αν κατά την παραπάνω περίοδο αποφασίσετε ότι επιθυμείτε τη διαγραφή αυτών των πληροφοριών μπορείτε να μας στείλετε email αιτούμενος/η την διαγραφή σας στην διεύθυνση [email protected] ή να μας στείλετε ένα αντίγραφο της φόρμας ανάκλησης που σας μοιράζεται μαζί με την παρούσα στην διεύθυνση που είναι ήδη τυπωμένη στην αίτηση ανάκλησης.

 5. Υπεύθυνος Επεξεργασίας πληροφοριών:ΣυμφωνώΔιαφωνώ