Φόρος πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα και πισίνες

Εκτυπώνονται τα ειδοποιητήρια που θα χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (1.928 κ.εκ. και άνω), τις πισίνες και τα αεροσκάφη. Αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, όσοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα κληθούν να πληρώσουν, πλέον των τελών κυκλοφορίας του έτους 2014, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος ξεκινά από τα 287 ευρώ και φθάνει τα 3.820 ευρώ για Ι.Χ. 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι πέντε ετών.

Ουσιαστικά, χιλιάδες κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες πάνω από 1.928 και μέχρι 4.700 κυβικά εκατοστά θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά ποσά φόρων που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ καθώς θα φορολογηθούν εις διπλούν, με τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης δεν θα γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων άνω των 1.928 κ.εκ. που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα τέλη του περασμένου έτους, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά για τη χρήση του 2012.

Ο φόρος πολυτελείας επιβάλλεται σε όλα τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών. Θα υπολογιστεί με συντελεστή 5% επί των τεκμηρίων που ισχύουν φέτος για τα Ι.Χ. με κινητήρες μέχρι 2.500 κ.εκ. και με συντελεστή 10% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης που ισχύουν για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ.

Το νέο φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνα ή αεροσκάφος.

Στις πισίνες, εξωτερικές και εσωτερικές, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.

Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.