Ρυθμίσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο ξεκίνησαν ήδη οι ελληνικές τράπεζες

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ρυθμίσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο ξεκίνησαν ήδη οι τράπεζες, επιστρατεύοντας εργαλεία για τη μείωση της μηνιαίας δόσης του δανείου στο επίπεδο που μπορεί να αποπληρώσει ο πελάτης.

Ηδη η Eurobank, με εγκύκλιο που έχει αποστείλει στο δίκτυο, δίνει εντολή στα καταστήματα να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους προκειμένου να τους δώσουν εναλλακτικές λύσεις –εάν φυσικά το επιθυμούν– για τη μείωση της δόσης τους στο επίπεδο που πλήρωναν πριν από το ξεκλείδωμα της ισοτιμίας ευρώ – φράγκου από το 1,20, την περασμένη Πέμπτη. Αντίστοιχη ευελιξία –αν και όχι μέσω μαζικής επικοινωνίας– προσφέρει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία επιστρατεύει εργαλεία, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, έτσι ώστε η δόση να προσαρμοστεί στο επίπεδο που μπορεί να αποπληρώσει ο πελάτης.

Εκτός από τη βασική δυνατότητα προσαρμογής της δόσης στο επίπεδο πριν από τη 15η Ιανουαρίου, οι τράπεζες εξετάζουν και άλλα εργαλεία, όπως η αυξομείωση της δόσης ανάλογα με την ισοτιμία ή η δυνατότητα του split balance, δηλαδή διαχωρισμός ενός μέρους του κεφαλαίου, το οποίο δεν θα αποπληρώνεται για ένα διάστημα (π.χ. 5ετία).

Στην περίπτωση της περαιτέρω επιμήκυνσης του δανείου, προκειμένου να μειωθεί η δόση που πληρώνει σήμερα ο οφειλέτης, το μέρος της οφειλής που μεταφέρεται, κεφαλαιοποιείται και εκτοκίζεται. Στα θετικά της ρύθμισης για τον πελάτη, εκτός από τη μείωση της δόσης, είναι και το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της οφειλής γίνεται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, στον βαθμό που το libor διαμορφώνεται σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, ακολουθώντας τη μείωση του επιτοκίου, βάσει του οποίου δέχεται καταθέσεις η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, σε αρνητικό επίπεδο και συγκεκριμένα στο -0,75%. Χθες το libor ενός μήνα διαμορφώθηκε κοντά στο -0,19% και με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτής της κατηγορίας συνοδεύονται επίσης με πολύ χαμηλό περιθώριο –συνήθως κοντά στη μία μονάδα– η επιβάρυνση από την κεφαλαιοποίηση εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρή.

Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση των δύο πολιτικών αρχηγών, κ. Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, μετά την εγκατάλειψη της κλειδωμένης ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ, ανοίγει και επισήμως τη συζήτηση για μια κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα μετά τις εκλογές. Η εμπειρία παραπέμπει σε χώρες όπως η Κροατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, στις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών έχει δάνεια, κυρίως στεγαστικά, σε ελβετικό νόμισμα. Από αυτές η Ουγγαρία υπήρξε η μόνη χώρα που παρενέβη δραστικά στο πρόβλημα, υποχρεώνοντας μέσω νομοθεσίας τις ουγγρικές τράπεζες να μετατρέψουν τα δάνεια που είχαν τα νοικοκυριά σε ελβετικό φράγκο σε τοπικό νόμισμα, και μάλιστα με ευνοϊκή ισοτιμία.

Η περίπτωση της Ουγγαρίας, ωστόσο, δεν προσδιορίζει κατ’ ανάγκη το περιθώριο αντιδράσεων και της Ελλάδας. Αυτό, αφενός γιατί η Ουγγαρία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη και αφετέρου γιατί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, που προχώρησε σε αυτή την κίνηση το 2010, είναι γνωστός για τις ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες του, μία από τις οποίες ήταν άλλωστε και η παρέμβαση στα αποθεματικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Αλλωστε η νομοθετική πρωτοβουλία της ουγγρικής κυβέρνησης αξιολογείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει η απόφαση.

Αυτό που θα κρίνει το εύρος της παρέμβασης στην περίπτωση της Ελλάδας είναι κυρίως η ζημία που θα προκαλέσει στις τράπεζες μια παρόμοια πρωτοβουλία. Σημαντική διαφορά με την Ουγγαρία είναι επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και οι ελληνικές τράπεζες εποπτεύονται με τη σειρά τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα κληθεί να επικυρώσει την οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα.

image_print
2015-02-19T16:37:59+00:00 Δημοσιεύθηκε: 20/01/2015|Δημοσιεύσεις|

Παροχή συγκατάθεσης στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του

Γενικού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών Δεδομένων

(σύμφωνα με το άρθρο 7 και τις αιτιολογικές σκέψεις 32, 33, 42, 43 του GDPR)


 1. Η ARTION AE, εταιρεία παροχής φοροτεχνικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό  την ολοκληρωμένη στήριξη των σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών, και έδρα το Μαρούσι,ζητά τη συγκατάθεσή σας για την καταγραφή και αρχειοθέτηση των παρακάτω στοιχείων:

  • Όνομα
  • e-mail
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας
  • Στοιχεία εταιρίας (Τίτλος και αντικείμενο δραστηριότητας)
  • Ιδιότητα - θέση εργασίας σας

 2. Οι παραπάνω πληροφορίες, δίνονται ελεύθερα από εσάς και θα επεξεργαστούν με σκοπό να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό για οικονομικά-τραπεζικά-φορολογικά θέματα και αλλαγές καθώς και μελέτες και αρθρογραφία σχετική με τα παραπάνω θέματα από συνεργάτες του ομίλου ΑΡΤΙΟΝ.

 3. Οι πληροφορίες αυτές θα τηρηθούν για περίοδο 24 μηνών και δεν θα γνωστοποιηθούν σε άλλους αποδέκτες πέραν των εταιριών του Ομίλου μας.

 4. Αν κατά την παραπάνω περίοδο αποφασίσετε ότι επιθυμείτε τη διαγραφή αυτών των πληροφοριών μπορείτε να μας στείλετε email αιτούμενος/η την διαγραφή σας στην διεύθυνση [email protected] ή να μας στείλετε ένα αντίγραφο της φόρμας ανάκλησης που σας μοιράζεται μαζί με την παρούσα στην διεύθυνση που είναι ήδη τυπωμένη στην αίτηση ανάκλησης.

 5. Υπεύθυνος Επεξεργασίας πληροφοριών:ΣυμφωνώΔιαφωνώ