Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων;

Φορολογία ακινήτωνΤο τελικό νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, θα προβλέπει την αντικατάσταση – μονιμοποίηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και συνολικά τους ιδιοκτήτες με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Επίσης, θα προβλέπει εξαιρέσεις για άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας καθώς και για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι άνεργοι, οι ανάπηροι κτλ.

Η μεγάλη αδικία του νέου φόρου είναι ότι θα συνεχίσει να υπολογίζεται επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών, καθώς οι τιμές ζώνης βάσει των οποίων θα καθοριστούν τα φορολογικά κλιμάκια παραμένουν αμετάβλητες εδώ και μία εξαετία. Την ίδια στιγμή που οι εμπορικές αξίες έχουν καταβαραθρωθεί.

Ο βασικό φόρος επί των ακινήτων (οικιστικών, επαγγελματικών κτλ.) θα υπολογίζεται ως εξής:

Διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα: Φορολογικός συντελεστής από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα την τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο. Ο βασικός φόρος θα υπολογίζεται αφού πολλαπλασιαστεί ο συντελεστής που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο επί των τετραγωνικών των κύριων χώρων του ακινήτου.
Επί του συγκεκριμένου αποτελέσματος θα πολλαπλασιάζονται  διαδοχικά και άλλοι συντελεστές που σχετίζονται με την παλαιότητα του κτιρίου, τον όροφο και τον αριθμό των προσόψεων που έχει το ακίνητο σε δρόμους. Αν πρόκειται για μονοκατοικία θα υπάρχει ειδικός συντελεστής προσαύξησης.

Για τη φορολόγηση των οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμών ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

Στην περίπτωση των αγροτεμαχίων, αγρών, βοσκότοπων κτλ. ο βασικός φόρος ορίζεται 1 ευρώ το στρέμμα, ενώ προβλέπονται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις.

Εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

Όσον αφορά στο νέο ΦΑΠ, αυτός θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15 ή 0,2% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από 300.000 ευρώ και θα φθάνουν 1% ή 2% για περιουσίες άνω των 800.000 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 8% – 10% σήμερα, ενώ θα υπάρχουν μειωτικοί συντελεστές για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Όσοι ζουν κάτω από τα όριο της φτώχειας θα έχουν έκπτωση φόρου από 50% έως 100% ανάλογα αν είναι άνεργοι ή ανάπηροι.

Στα ημιτελή κτίσματα θα υπάρχει έκπτωση φόρου 60%, ενώ τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τα οποία πριν κάποιο διάστημα είχαν ρεύμα αλλά οι ιδιοκτήτες τους λόγω αδυναμίας προχώρησαν σε διακοπή θα επιβαρύνονται με φόρο μειωμένο κατά 30%.

image_print
2016-10-14T14:19:50+00:00 Δημοσιεύθηκε: 05/12/2013|Δημοσιεύσεις|

Παροχή συγκατάθεσης στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του

Γενικού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών Δεδομένων

(σύμφωνα με το άρθρο 7 και τις αιτιολογικές σκέψεις 32, 33, 42, 43 του GDPR)


 1. Η ARTION AE, εταιρεία παροχής φοροτεχνικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό  την ολοκληρωμένη στήριξη των σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών, και έδρα το Μαρούσι,ζητά τη συγκατάθεσή σας για την καταγραφή και αρχειοθέτηση των παρακάτω στοιχείων:

  • Όνομα
  • e-mail
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας
  • Στοιχεία εταιρίας (Τίτλος και αντικείμενο δραστηριότητας)
  • Ιδιότητα - θέση εργασίας σας

 2. Οι παραπάνω πληροφορίες, δίνονται ελεύθερα από εσάς και θα επεξεργαστούν με σκοπό να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό για οικονομικά-τραπεζικά-φορολογικά θέματα και αλλαγές καθώς και μελέτες και αρθρογραφία σχετική με τα παραπάνω θέματα από συνεργάτες του ομίλου ΑΡΤΙΟΝ.

 3. Οι πληροφορίες αυτές θα τηρηθούν για περίοδο 24 μηνών και δεν θα γνωστοποιηθούν σε άλλους αποδέκτες πέραν των εταιριών του Ομίλου μας.

 4. Αν κατά την παραπάνω περίοδο αποφασίσετε ότι επιθυμείτε τη διαγραφή αυτών των πληροφοριών μπορείτε να μας στείλετε email αιτούμενος/η την διαγραφή σας στην διεύθυνση [email protected] ή να μας στείλετε ένα αντίγραφο της φόρμας ανάκλησης που σας μοιράζεται μαζί με την παρούσα στην διεύθυνση που είναι ήδη τυπωμένη στην αίτηση ανάκλησης.

 5. Υπεύθυνος Επεξεργασίας πληροφοριών:ΣυμφωνώΔιαφωνώ