Μειωμένος ο φόρος με τα φετινά εκκαθαριστικά – τι δείχνει η πρώτη εκκαθάριση

Μειωμένος ο φόρος με τα φετινά εκκαθαριστικά – τι δείχνει η πρώτη εκκαθάριση

 

Φόρος ΕκκαθάρισηςΤαχυδρομούνται εντός των ημερών τα πρώτα 780.000 εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του 2012. Και ως εκ θαύματος, ο φόρος συγκριτικά με πέρυσι είναι πολύ λιγότερος σε ποσοστό άνω του 70%. Τυχαίο; Όχι. Έτσι θα κυλήσει ολόκληρη η εκκαθάριση και δείτε γιατί.

Η αλήθεια είναι η εξής: ο φόρος για τα εισοδήματα του 2012 δεν είναι λιγότερος από τον φόρο του 2013. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012, μας παρακρατούσαν πολύ περισσότερο φόρο από ότι το 2011. Έτσι, με το εκκαθαριστικό του 2013 θα πληρώσουμε ή πολύ λιγότερα σε σχέση με το 2012 ή ακόμη και τίποτα. Μάλιστα, ύστερα από τον περυσινό εφιάλτη, φέτος θα υπάρξουν σαφώς περισσότερα εκκαθαριστικά τα οποία θα επιστρέφουν φόρους στους φορολογούμενους (γι’ αυτό, ειδικά αν είστε μισθωτός με μια πηγή εισοδήματος μην παραλείψετε να δηλώσετε και τον τραπεζικό σας λογαριασμό στη φορολογική σας δήλωση).

Γιατί πέρυσι πληρώσαμε τεράστια ποσά τα οποία φέτος δεν θα εμφανιστούν στο εκκαθαριστικό;

 1. Το 2012, δεν έγινε αναδρομική μείωση του αφορολογήτου όπως το 2011. Εξ’ αρχής, το αφορολόγητο ήταν 5000 ευρώ για τον άγαμο, 7000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί κλπ. Έτσι, από τον μισθό ή τη σύνταξη, παρακρατήθηκε ολόκληρο το ποσό φόρου που αναλογεί.
 2. Με το μισθό του 2012, προπληρώσαμε και την εισφορά αλληλεγγύης που κανονικά θα έπρεπε να πληρώσουμε με το εκκαθαριστικό του 2012. Το ποσό θα αναγράφεται σε ξεχωριστό κωδικό πάνω στη βεβαίωση του εργοδότη, και θα αναγραφεί και σε ξεχωριστό κωδικό πάνω στη φορολογική δήλωση. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα προκύψει επιπλέον ποσό για να πληρώσουμε. Αυτό δεν συνέβη πέρυσι. Ολόκληρο το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, το πληρώσαμε με το περυσινό εκκαθαριστικό και δεν παρακρατήθηκε από τους μισθούς του 2011. Μόνο σε μια κατηγορία φορολογουμένων δεν έχει γίνει παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης: συνταξιούχους του δημοσίου.
 3. Οι φορολογικές εκπτώσεις (για γιατρούς, ενοίκια, στεγαστικά κλπ) θα είναι φέτος ακριβώς ίδιες με πέρυσι. Οι κακές αλλαγές που έγιναν, θα φανούν του χρόνου. 

Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων, είναι ευεργετικός για τους φορολογούμενους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι που πέρυσι πλήρωσαν 1000 και 2000 ευρώ, φέτος δεν θα πληρώσουν τίποτα. Έτσι δικαιολογούνται και τα ευρήματα στα πρώτα 780.000  εκκαθαριστικά:

 • οι 253.000 (ποσοστό 32,7% του συνόλου) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους. Το συνολικό ύψος των φόρων θα ανέλθει στα 190 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο.  
 • 57.000 περίπου (7,7% του συνόλου) θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου. Θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Στον καθένα αντιστοιχεί δηλαδή κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου 263 ευρώ
 • 470.000 περίπου φορολογούμενοι (60% του συνόλου) θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα.  
image_print
2016-10-14T14:20:13+00:00 Δημοσιεύθηκε: 17/07/2013|Δημοσιεύσεις|

Παροχή συγκατάθεσης στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του

Γενικού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών Δεδομένων

(σύμφωνα με το άρθρο 7 και τις αιτιολογικές σκέψεις 32, 33, 42, 43 του GDPR)


 1. Η ARTION AE, εταιρεία παροχής φοροτεχνικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό  την ολοκληρωμένη στήριξη των σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών, και έδρα το Μαρούσι,ζητά τη συγκατάθεσή σας για την καταγραφή και αρχειοθέτηση των παρακάτω στοιχείων:

  • Όνομα
  • e-mail
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας
  • Στοιχεία εταιρίας (Τίτλος και αντικείμενο δραστηριότητας)
  • Ιδιότητα - θέση εργασίας σας

 2. Οι παραπάνω πληροφορίες, δίνονται ελεύθερα από εσάς και θα επεξεργαστούν με σκοπό να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό για οικονομικά-τραπεζικά-φορολογικά θέματα και αλλαγές καθώς και μελέτες και αρθρογραφία σχετική με τα παραπάνω θέματα από συνεργάτες του ομίλου ΑΡΤΙΟΝ.

 3. Οι πληροφορίες αυτές θα τηρηθούν για περίοδο 24 μηνών και δεν θα γνωστοποιηθούν σε άλλους αποδέκτες πέραν των εταιριών του Ομίλου μας.

 4. Αν κατά την παραπάνω περίοδο αποφασίσετε ότι επιθυμείτε τη διαγραφή αυτών των πληροφοριών μπορείτε να μας στείλετε email αιτούμενος/η την διαγραφή σας στην διεύθυνση [email protected] ή να μας στείλετε ένα αντίγραφο της φόρμας ανάκλησης που σας μοιράζεται μαζί με την παρούσα στην διεύθυνση που είναι ήδη τυπωμένη στην αίτηση ανάκλησης.

 5. Υπεύθυνος Επεξεργασίας πληροφοριών:ΣυμφωνώΔιαφωνώ