Οι πρόσφατες εξελίξεις στη φορολογική νομοθεσία

Σε ισχύ τίθεται από την ερχόμενη Τετάρτη 1η Οκτωβρίου το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ μόνο εφόσον αυτός έχει εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε προαιρετική βάση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ακαθάριστα έσοδα έως μισό εκατομμύριο ευρώ.
Αναμφισβήτητα, η ρύθμιση αυτή αποτελούσε χρόνιο αίτημα της αγοράς, το οποίο μόλις τώρα αρχίζει να ικανοποιείται. Μοναδική σκιά της νέας ρυθμίσεως αποτελεί αφενός μεν το χαμηλό ποσοτικό κριτήριο, καθώς εξαιρούνται πολλές επιχειρήσεις, αφετέρου η ανυπαρξία οιαδήποτε πρόβλεψης για το φόρο εισοδήματος, καθόσον τα μη εξοφληθέντα τιμολόγια θα πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν κατά το χρόνο υποβολής της οικείας φορολογικής δηλώσεως.
Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τα οφέλη της ρυθμίσεως με πρώτο και σημαντικότερο την βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς. Παρεπόμενες συνέπειες θα είναι η αποφυγή φορολογικών καταλογισμών σε βάρος επιχειρήσεων και των συνυπεύθυνων νομίμων εκπροσώπων, ως επίσης και ποινικών διώξεων για τους τελευταίους.
Ειδικά, δε για την τελευταία περίπτωση, δέον όπως επισημανθεί το γεγονός ότι, για μη εξοφληθέντα τιμολόγια, οι νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων οδηγήθηκαν στις αίθουσες ποινικών δικαστηρίων, όπου και καταδικάσθηκαν σε ποινές στερητικές της ελευθερίας τους.
Θετική, επίσης, θα πρέπει να κριθεί η υπό σκέψη ακόμα αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Επίσης, σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αποτελεί και η πολυαναμενόμενη και εξαγγελθείσα ήδη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις 72 ή 100 δόσεις (με τις διακρίσεις που έχουν γίνει γνωστές), η οποία θα ενισχύσει την είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου (εάν φυσικά γίνει δεκτό ότι εξακολουθεί να υφίσταται η φοροδοτική ικανότητα).
Του Γεωργίου Σπ. Ευσταθόπουλου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, εξειδικευθέντος στο Φορολογικό Δίκαιο

image_print
2015-02-19T16:46:36+00:00 Δημοσιεύθηκε: 01/10/2014|Δημοσιεύσεις|

Παροχή συγκατάθεσης στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του

Γενικού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών Δεδομένων

(σύμφωνα με το άρθρο 7 και τις αιτιολογικές σκέψεις 32, 33, 42, 43 του GDPR)


 1. Η ARTION AE, εταιρεία παροχής φοροτεχνικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό  την ολοκληρωμένη στήριξη των σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών, και έδρα το Μαρούσι,ζητά τη συγκατάθεσή σας για την καταγραφή και αρχειοθέτηση των παρακάτω στοιχείων:

  • Όνομα
  • e-mail
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας
  • Στοιχεία εταιρίας (Τίτλος και αντικείμενο δραστηριότητας)
  • Ιδιότητα - θέση εργασίας σας

 2. Οι παραπάνω πληροφορίες, δίνονται ελεύθερα από εσάς και θα επεξεργαστούν με σκοπό να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό για οικονομικά-τραπεζικά-φορολογικά θέματα και αλλαγές καθώς και μελέτες και αρθρογραφία σχετική με τα παραπάνω θέματα από συνεργάτες του ομίλου ΑΡΤΙΟΝ.

 3. Οι πληροφορίες αυτές θα τηρηθούν για περίοδο 24 μηνών και δεν θα γνωστοποιηθούν σε άλλους αποδέκτες πέραν των εταιριών του Ομίλου μας.

 4. Αν κατά την παραπάνω περίοδο αποφασίσετε ότι επιθυμείτε τη διαγραφή αυτών των πληροφοριών μπορείτε να μας στείλετε email αιτούμενος/η την διαγραφή σας στην διεύθυνση [email protected] ή να μας στείλετε ένα αντίγραφο της φόρμας ανάκλησης που σας μοιράζεται μαζί με την παρούσα στην διεύθυνση που είναι ήδη τυπωμένη στην αίτηση ανάκλησης.

 5. Υπεύθυνος Επεξεργασίας πληροφοριών:ΣυμφωνώΔιαφωνώ